Aanbod

PREVERBALE LOGOPEDIE

Preverbale logopedie is een specialisatie die zich bezig houdt met de behandeling van eet- en drinkproblemen of slikstoornissen bij baby's en jonge kinderen.

Wanneer een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of de fles, het eten van de lepel, het drinken uit een beker of het leren kauwen kan preverbale logopedie overwogen worden. Het is mogelijk dat de motorische ontwikkeling niet goed verloopt op jonge leeftijd, of dat er problemen zijn in het mondgebied.

De therapie wordt opgestart na consultatie bij de huisarts of kinderarts om eerst na te gaan of er geen onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden in het mondgebied veroorzaken.

AFWIJKENDE MONDGEWOONTEN

Normaliter is er een evenwicht tussen de werking van de verschillende spieren in en rond de mond. Deze spieren oefenen allemaal krachten uit op het gebit. Afwijkende mondgewoonten zorgen ervoor dat bepaalde spieren niet goed meer kunnen functioneren. Dit heeft vrijwel altijd gevolgen voor de vorm van het gebit en/of de kaakstand. De spraak kan hierdoor ook beïnvloed worden.

Tijdens oromyofunctionele therapie (OMFT) worden de spieren in en rond de mond opnieuw in balans gebracht. De afwijkende mondgewoonten worden afgeleerd en vervangen door correcte mondgewoonten, zodat andere therapieën zoals orthodontie of kaakchirurgie een blijvend resultaat opleveren. Tijdens het traject wordt er steeds gewerkt in overleg met de tandarts, orthodontist of kaakchirurg.

Leerstoornissen

Soms loopt het leren lezen, schrijven of rekenen niet van een leien dakje. Het is mogelijk dat de achterstand kan ingehaald worden. We spreken dan over leerproblemen. Indien de moeilijkheden echter hardnekkig aanwezig blijven na intensieve begeleiding, kan er sprake zijn van dyslexie of dyscalculie. In de praktijk ligt mijn focus op het begeleiden van kinderen met lees- en schrijfmoeilijkheden. Intensieve begeleiding staat voorop, steeds in samenwerking met de school in functie van een individuele aanpak en de nodige aanpassingen.

ARTICULATIEPROBLEMEN

Articulatieproblemen komen zowel voor bij kinderen als volwassenen wanneer zij niet in staat zijn om bepaalde klanken correct uit te spreken of te gebruiken. Deze klanken kunnen weggelaten, vervormd of vervangen worden. Hierdoor komt de spraakverstaanbaarheid in het gedrang.

Kinderen moeten spraakklanken stap voor stap leren, dus is het normaal dat een kind op een bepaalde leeftijd de klanken nog niet correct kan uitspreken. Indien het kind achterloopt in zijn spraakontwikkeling in vergelijking met leeftijdsgenoten, is er sprake van een articulatieprobleem.